Dubravka Vuković

Dubravka Vuković

Ovogodišnja proslava Dana grada Ogulina i blagdana Uzvišenja Sv. križa održat će se od 7. do 15. rujna, zaključeno je u petak na sjednici Odbora za proslavu Dana grada. Sve će početi rukometnim turnirom Ženskog rukometnog kluba 7. rujna, a nastavit će se idući dan "Turom po Ogulinu" u organizaciji Biciklističkog kluba Babaroge i blagoslovom malene djece.

U nastavku događanja izdvajamo radionice Društva pedagoga tehničke kulture "RoboKids" i "Roboti vole matematiku", te turnira u računalnim igrama "Gaming night".

U planu je i održavanje likovne kolonije na Šmitovom jezeru u organizaciji Gradskog društva Crvenog križa, te kazališna predstava "Muškarci su s Marsa, a žene su s Venere", a petak 13. rujna rezerviran je za Festival ogulinskog zelja u organizaciji LAG-a Frankopan i izložbu Likovnog društva Frankopan.

Centralna događanja odvijat će se na sam Dan grada, 14. rujna. Među njima izdvajamo otkrivanje ploče s imenom trga Petra Stipetića. Komisija za imenovanje ulica i trgova taj je prijedlog o imenovanju prihvatila, a slijedi još rasprava na mjesnom odboru, kako bi sve procedure bile zadovoljene.
14. rujna održat će se i svečana sjednica Gradskog vijeća, te procesija i sveta misu povodom blagdana Uzvišenja Sv. Križa. No, za razliku od dosadašnjih godina, misa će se održati u večernjim satima. Toga dana u parku Kralja Tomislava pripremat će se sarma za sve goste i domaćine, a lovci će kuhati kotlić u dvorištu Frankopanskog kaštela. Koncert će održati članovi Puhačkog orkestra DVD-a Ogulin, a goste će zabavljati i grupa Partyano. U večernjim satima koncert će održati Psihomodo pop, a predgrupa će im biti mladi ogulinski bend Sound source.

Detaljnije o svim sadržajima, s točnom satnicom i mjestima održavanja, obavještavat ćemo vas redovito u našem programu.
Održana je druga sjednica Odbora za proslavu Dana grada i blagdana Uzvišenja Sv. Križa. Prihvaćeni su svi dostavljeni prijedlozi za dodjelu  javnih priznanja za stvaralački rad  i za životno djelo.

Ljerka Volf i Nedjeljko Popović predložili su da se priznanje za stvaralački rad dodjeli Dušku Gvozdiću za izuzetan trud u radu s kuglačima-osobama s invaliditetom. Gradska organizacija SDP-a za to je priznanje predložila Hrvatsko pjevačko društvo Klek za doprinos u razvoju urbane kulture, a povodom 125. obljetnice osnutka društva. Gradonačelnik Dalibor Domitrović je, pak, predložio Gimnaziju i strukovnu školu Bernardina Frankopana, koja slavi stotu obljetnicu.

Ogranak Matice hrvatske i Gradska knjižnica i čitaonica  Ogulin dostavili su prijedlog da se priznanje za životno djelo dodijeli Zvonku Trdiću za dugogodišnji rad na vrednovanju kulturne baštine ogulinskog kraja, dok je Dobrovoljno vatrogasno društvo Ogulin predložilo  da se priznanje dodijeli posthumno Franji Domitroviću (Kirbiju) za 50 godišnji volonterski, humanitarni i kulturni rad.

Hoće li svi prijedlozi koje je Odbor jednoglasno podržao  biti prihvaćeni, odlučit će gradski vijećnici na sjednici koja će se održati početkom rujna.

U nastavku današnje sjednice bilo je riječi i o programskim sadržajima koji će se održati u okviru proslave Dana grada. Planirano je niz sportskih, kulturnih i zabavnih sadržaja, a centralna događanja odvijat će se na sam rođendan grada, 14. rujna. Osim svečane sjednice gradskog vijeća, te Dana ogulinskog zelja, planira se još niz aktivnosti, a u večernjim satima zabava uz ogulinske grupe i koncert Psihomodo popa.

O svemu će se još detaljnije raspravljati na idućoj sjednici Odbora, koja je zakazana za petak, u 8 sati.
"Obavještavamo Vas da će zbog planiranih radova na elektroenergetskom postrojenju, od 8.07.2019 do 12.07.2019. u vremenu od 8,00 do 17,00 sati, bez opskrbe električnom energijom biti Vaš odašiljač na Kleku" - stoji u obavijesti koja je stigla na službeni email Radio Ogulina iz ogulinske Elektre, u petak, 5. srpnja u 10,59 sati.

Istog dana smo reagirali, te uputili odgovor u Elektru, ističući da Radio Ogulin ima obvezu ispunjavati programsku shemu i realizirati program koji nadzire Agencija za elektroničke medije.
Osim toga, imamo i obvezu prema našim poslovnim partnerima, jer prema ugovorima i narudžbama moramo emitirati njihove programske sadržaje.
Ukoliko to ne ostvarimo mogli bismo imati negativne posljedice za naš rad, te smo ih izvjestili da za potrebe našeg odašiljača osiguraju rezervno napajanje električnom energijom.

Na naš odgovor iz Elektre više nismo primili nikakvu službenu obavijest, a naš odašiljač je ostao bez električne energije danas prije podne, iza 9 sati, kada smo već pomislili da su od radova odustali.
Naravno, uputili smo još jedan prigovor, u kojem smo naveli da smo, s obzirom da nam nisu dostavili nikakav odgovor, vjerovali da su shvatili ozbiljnost situacije i da su odustali od radova.
Međutim, bez ikakvog dodatnog objašnjenja ili poziva, danas su našem odašiljaču isključili struju i onemogućili nam normalan rad.

Stoga, poštovani slušatelji, vama upućujemo ispriku, a s HEP-om ćemo morati "razgovarati" putem nadležnih institucija i tražiti nadoknadu za izgubljenu štetu.
Petak, 24 Svibanj 2019

263.922,00 kune Radio Ogulinu

Vijeće za elektroničke medije na sjednici održanoj 22. svibnja 2019. donijelo je Odluku o raspodjeli sredstava Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  za 2019. i 2020. godinu.
Na javni natječaj za svaku godinu prijavilo se 117 nakladnika radija i 6 neprofitnih pružatelja medijskih usluga televizije i radija. Vijeće je analiziralo pristigle projekte, te je dodijelilo sredstva za projekte
116 nakladnika radija i  5 projekata neprofitnih pružatelja medijskih usluga televizije i radija.

Među prijavljenima je bio i Radio Ogulin, koji je na natječaj prijavio 5 emisija: Oči u oči, Iza zavjese, Znam da ništa ne znam, Tintilinić i Ispeci, pa reci.
Vijeće za elektroničke medije, u sastavu Josip Popovac, predsjednik Vijeća, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća, te Damir Bučević, Vanja Gavran, Anita Malenica i Davor Marić, kao članovi Vijeća, preslušali su ponuđene emisije i odlučili da Radio Ogulinu za njih dodjele ukupno 263.922 kune, odnosno 131.961 kunu za 2019. i isto toliko za 2020. godinu. Treba napomenuti da je najveći dodijeljeni iznos 147.732 kune, dok je najmanji 76.903 kune, po godini.

Iako se čini da je riječ o prilično velikom iznosu koji će sjesti na račun Radio Ogulina, ipak treba imati na umu činjenicu da mjesečni troškovi iznose oko 60 tisuća kuna, te bez potpore vlasnika neće biti moguće održati kvalitetu programa i normalno funkcioniranje. No, svoj su doprinos zaposlenici radija sigurno dali, ponudivši Vijeću emisije koje su prepoznali kao kvalitetne i na osnovu toga im dodijelili sredstva.
Ogulin je bio domaćin SDP- ovcima cijele Karlovačke županije, koji su se okupili na redovnoj, izvještajnoj konvenciji stranke. Konvenciji je nazočio 81, od ukupno 94 kandidata, čime je predsjednik Ivan Vuković bio osobito zadovoljan. "Po ovome se vidi da smo se konsolidirali i na razini županije"- rekao je Vuković i osvrnuo se kratko na stanje u našoj županiji, koja znatno zaostaje po "izvlačenju" sredstava iz Europskih fondova, u odnosu na mnoge druge.

Govorio je i o statusu brdsko planinskih područja, a svoje je izlaganje završio istaknuvši odličan primjer ogulinskih rukometaša:



Predsjednik ogulinskog SDP-a i domaćin skupa, gradonačelnik Dalibor Domitrović rekao je kako HDZ-ova vlast svakodnevno stvara razne slučajeve mita i korupcije:




Potom su govorili i kandidati za izbore za EU parlament. Gordan Maras naglasio je kako jedina alternativa HDZ-u može biti SDP, kao jedina "brana" HDZ-ovoj krađi i nepotizmu:



Ranko Ostojić zadovoljan je što je SDP zbio redove i krenuo "rame uz rame" u izbore koji su pred nama:



Na koncu je govorio i sam predsjednik stranke Davor Bernardić, osobito ponosan na rezutate posljednjih izbora u gradu Ogulinu:

U utorak je u poslijepodnevnim satima održana druga sjednica Gradskog vijeća. Već po običaju, prva točka je bila Aktualni sat, na kojem je 5 vijećnika imalo 9 pitanja.
Milan Sabljak (HDZ) zanimao se u kojoj je fazi dovršetak radova Hačko-Bolnička i otkup zemljišta od obitelji Kopšiva. Također ga je zanimalo kakvu analizu namjeravaju raditi u Vodovodu i kanalizaciji. Tomislav Lipošćak (HDZ) osvrnuo se na skidanje križeva i slika pokojnog predsjednika Tuđmana na nekim izbornim mjestima, ali i za ugovor grada i OGportala. Zlata Kurelac (HDZ) zanimala se za pojedine proračunske stavke i subvencije grada za štandove poljoprivrednicima. Hrvoje Magdić (HDZ) ukazao je na nepropisno parkiranje neodgovornih vozača kod skretanje na Škrile i pitao za mogućnosti za financiranje udruga. Siniša Ljubojević (DSS) osvrnuo se na problem neproduživanja ugovora o radu jednoj osobi srpske nacionalnosti u SKG-u.

U svojim odgovorima gradonačelnik Dalibor Domitrović (SDP) je naglasio da se završetak treće faze radova na rekonstrukciji ceste Hačko – Bolnička očekuje za 20-ak dana, a četvrta, završna faza iduće godine. Ujedno je poručio Sabljaku da se sad ispravljaju greške bivše vlasti po pitanju otkupa zemljišta.
Lipošćaku je odgovorio kako zakon regulira što sve može biti istaknuto na biračkom mjestu, te da je informiranje građana putem medija u posljednje dvije godine na većoj razini, ali s daleko manjim troškovima nego prije. Gradonačelnik Domitrović najavio je više sredstava za rad udruga, te poručio Ljubojeviću da on kao gradonačelnik ne broji krvna zrnca i ne daje otkaze.

Uslijedio je izbor za 12 radnih tijela Gradskog vijeća, odnosno raznih odbora i komisija. Uslijedio je izbor za 12 radnih tijela Gradskog vijeća, odnosno raznih odbora i komisija. Evo tko je sve i u koji odbor izabran:

Odbor za Statut, Poslovnik i normativnu djelatnost: Andreja Trdić Tonković, Gordana Puškarić, Ljiljana Gračanin, Marija Meašić-Bitunjac i Marija Brozović.

Odbor za financije i gradski proračun: Željko Tonković, Petra Milanović, Nataša Todorović, Zlata Kurelac i Nikolina Radulović.

Odbor za međunacionalne odnose:Ranko Višnić, Danijel Zrnić, Dragana Stojanović, Milorad Šegan i Siniša Jaković.

Odbor za gospodarski razvoj Grada: Zlatko Mrvoš, Nevenka Dujmić, Darko Vukelja, Milan Sabljak i Tomislav Lipošćak.

Odbor za graditeljstvo i prostorni razvoj Grada te promet i veze: Nikola Požega, Kruno Turković, Dragomir Jakšić, Ivan Vučić i Nenad Vukadinović.

Odbor za društvene djelatnosti: Jurica Pribanić, Dalibor Salopek, Đorđe Tomić, Hrvoje Magdić i Anđelka Salopek.

Komisija za imenovanje ulica i trgova: Ivan Vuković, Miodrag Matijašić, Momir Jakšić, Miko Tonković i Krunoslav Salopek.

Odbor za umirovljenike: Momir Jakšić, Petar Brozović, Dušan jančić, Milan Hudurović i Anton Matjanec.

Odbor za branitelje: Renato Glavaš, Kruno Badanjak, Milan Poljak, Ivica Paušić i Mateja Luketić.

Gradsko povjerenstvo za procjenu šteta od prirodnih nepogoda: Željko Gračanin, Dubravka Salopek, Vladimir Kubelka, Rajko Kosanović i Mirna Ceranić.

Komisija za privremeno korištenje stanova Grada Ogulina: Dalibor Domitrović, Valentina Crnjaković Vuković, Davor Stipetić, Goran Vukelja i Sanja Tomić, dok su njihovi zamjenici Ivana Salopek Šumonja, Dragana Gašparović, Marijana Džankić, Vladimir Mamula i Vesna Cindrić.
U gradskoj vijećnici održana je prva koordinacija gradskih čelnika sa direktorima i ravnateljima gradskih tvrtki i ustanova, nakon izvanrednih izbora za novo Gradsko vijeće. U uvodnoj riječi gradonačelnik Dalibor Domitrović izrazio je zadovoljstvo konačnom mogućnošću da se uskoro donese gradski proračun, koji će iznositi oko 80 milijuna kuna, a prijedlog proračuna će već idući tjedan biti na javnom savjetovanju koje će trajati mjesec dana.

Gradonačelnik Domitrović najavio je i rasterećenje građana, jer će se prirez smanjiti od 1. srpnja sa 10 na 5 posto, a planira se i nabavka besplatnih udžbenika za sve učenike od prvih do četvrtih razreda osnovnih škola.

U nastavku je bilo riječi i o poslovanju tvrtki i ustanova, te se među ostalim moglo čuti da će se iduće godine konačno završiti obnova zgrade Pučkog otvorenog učilišta, a onda na red dolaze vatrogasci i njihove potrebe za ulaganjima  u opremu i prostorije.
U SKG-u se stanje popravilo, iako su tek sada plaćeni računi bivših uprava, a u Dječjem vrtiću Bistrac dovršeni su radovi na uređenju 400 kvadrata novog prostora koji će biti na raspolaganju od iduće školske godine, a moći će primiti oko 70-oro mališana.
Vodovod i kanalizacija ima 7 prijavljenih projekata u suradnji sa Hrvatskim vodama, a Turistička zajednica, Gradska knjižnica i čitaonica, Ivanina kuća bajke, Poslovna zona i Zavičajni muzej i dalje posluju prema planu i programu.
U maloj vijećnici Grada Ogulina održana je  skupština Turističke zajednice grada Ogulina, na kojoj su predsjednik zajednice, gradonačelnik Dalibor Domitrović i direktorica turističkog ureda Sonja Drašković, podnijeli Skupštini izvješće o radu Turističke zajednice za 2018. godinu. Sve točke dnevnog reda su jednoglasno prihvaćene, kao i izvješće o radu direktorice i ureda Turističke zajednice grada Ogulina za 2018. godinu, izvješće o radu Nadzornog odbora i Turističkog vijeća Turističke zajednice grada Ogulina.

Tijekom 2018. godine je u Ogulinu ostvareno 34.214 noćenja (3.991 noćenje više nego 2017. godine) te 20.505 dolazaka (1.267 više nego u 2017. godini), iz čega je vidljiv porast broja ostvarenih turističkih dolazaka i noćenja,te činjenica kako je Ogulin sve zanimljiviji turistima, kako domaćima tako i stranima, prema podacima sustava eVisitor. Značaj turizma za Ogulin je prepoznalo i domicilno stanovništvo te se iz godine u godinu sve više uključuju u turistički sektor, prvenstveno kao privatni iznamljivači, gdje je očigledno i povećanje broja postelja kojih je na samom kraju 2018. godine bilo 630.

Turistička zajednica grada Ogulina je osim rada na poboljšanju uvjeta boravka turista i infrastrukture tijekom 2018. godine pomogla i organizaciji turistički značajnim manifestacijama za naš kraj, poput Ogulin Traila, Formula Drivera te već tradicionalnog moto susreta na Kneji koje organiziraju DŠR Koci, Auto klub Klek i Moto klub Vještice, a koje planira poduprijeti i ove godine u još većem obujmu ukoliko to bude moguće. Turistička zajednica grada Ogulina je tijekom 2018. godine vrlo uspješno surađivala sa svim dionicima, u Gradu te tako i gradskim ustanovama poput Pučkog otvorenog učilišta Ogulin, Zavičajnog muzeja, Ivanine kuće bajke, Gradske knjižnice i čitaonice Ogulin, SKG-a, Društva Naša djeca Ogulin i ostalih, s kojima planira i tijekom 2019. nastaviti uspješnu suradnju.

Uz Ogulinski festival bajke u 2018. godini  ured Turističke zajednice je  u potpunosti preuzeo organizaciju još dvije manifestacije Ljeto u Ogulinu i Advent u Ogulinu, koji je po prvi puta donio Ogulinu klizalište. Tijekom 2019. godine planiraju nastaviti raditi i dalje istim tempom te su najavili i dovođenje dvije nove manifestacije tijekom ljetnih mjeseci, Dance Nature, festival salse koji će se održati sredinom kolovoza i dovodi u Ogulin stručnjake i zaljubljenike u salsu iz cijeloga svijeta, te Motovun Film Festivala koji bi trebao poslužiti kao najava samog festivala u Motovunu.

Na samom kraju je gradonačelnik Dalibor Domitrović izjavio kako je iznimno zadovoljan radom Turističke zajednice grada Ogulina i njenih djelatnika, te će i dalje davati podršku dobrim projektima i akcijama.
U gradskoj upravi održana je još jedna redovita koordinacija gradonačelnika Dalibora Domitrovića i njegovih zamjenika sa direktorima i ravnateljima gradskih poduzeća i ustanova. Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo dodjelom zemljišta gradu za izgradnju novog vrtića, radovima na rekonstrukciji Hačko-Bolnička i najavi da će naš grad u svibnju posjetiti oko 250 mladih, članova Franjevačke mladeži. Bit će smješteni na Poredicama, a ostat će tri dana.

Inače, stanje u ogulinskim tvrtkama, unatoč krizi vlasti, je zadovoljavajuće. Posebno se to odnosi na Poduzetničku zonu i Ivaninu kuću bajke, koja očekuje dobru sezonu. Radovi u Dječjem vrtiću odvijaju se po planu i uskoro bi trebao biti obavljen tehnički pregled novouređenih prostorija. Slijedi uređenje okoliša.

U Stambeno komunalnom gospodarstvu broj radnika je smanjen, a stanje se konsolidira. Turistička zajednica već se priprema za Ogulinski festival bajke, a Pučko otvoreno učilište obavlja niz aktivnosti za koje se zanima sve veći broj naših sugrađana, posebno kad je riječ o stručnim osposobljavanjima i tečajevima stranih jezika.

U Zavičajnom muzeju problem je nedostatak djelatnika, jer je dio na bolovanju, a u cilju sprečavanja neželjenih "umjetničkih djela" kao što je bilo postavljanje toalet papira oko pozornice, postavit će se nadzorne kamere i senzori, te će se konačno ukloniti građa koja već duže vrijeme nagrđuje dvorište muzeja.

Javna vatrogasna postrojba posljednjih nekoliko dana muku muči sa požarima na otvorenom prostoru, pa su već sada "u crvenom" što se tiče probijanja financijskog plana. U nezavidnoj je situaciji i Radio Ogulin, gdje je upitna isplata plaća, ali i podmirenje drugih troškova, koji mjesečno iznose oko 60 tisuća kuna.

Dakle, nekima je dobro, a neki se nadaju boljim vremenima. O svemu tome gradonačelnik Domitrović razgovarat će sljedeći tjedan sa povjerenicom Marinom Kolaković, te je upoznati sa trenutnim stanjem.
Srijeda, 06 Veljača 2019

"Ispeci, pa reci"

Večeras vas u našem programu očekuje još jedna nova, a zapravo stara emisija pod nazivom "Ispeci, pa reci". Naime, u želji da slušatelji nauče kako pravilno govoriti i pisati, ponovo ćemo surađivati sa prof. Nives Opačić, koja se već desetljećima bavi pitanjima jezične prakse. Njeni brojni kraći, ali i opsežniji tonski prilozi, koje će pripremati za Radio Ogulin, bavit će se dijagnosticiranjem raznih pogrešnih pojava u jeziku, naravno, uz upute za njihovo pravilno korištenje. Njih je moguće ponovo, nakon duže stanke, slušati u programu Radio Ogulina, u vrlo zanimljivim emisijama koje svakako preporučamo.
Prva emisija "Ispeci, pa reci" na rasporedu je večeras od 19 sati, a reprizu možete poslušati u subotu u 11 sati.
Stranica 1 od 2