Četvrtak, 15 Kolovoz 2019

Blagdan je Velike Gospe- mnogobrojni vjernici ovih dana hodočaste u Oštarije

Napisao 
Velika Gospa ili svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije ujedno je i državni blagdan koji se diljem Hrvatske tradicionalno obilježava 15. kolovoza, kada će mnoštvo vjernika hodočastiti u marijanska svetišta.
Prema katoličkoj teologiji, Kristova majka Marija uznesena je dušom i tijelom na nebo. Nauk o Marijinu uznesenju na nebo proglasio je 1. studenog 1950. papa Pio XII. Službenom proglašenju prethodila je duga tradicija slavljenja, stara kao i samo kršćanstvo.
Na blagdan Velike Gospe mnoštvo vjernika hodočasti u mnogobrojna marijanska svetišta, a svetkovina se slavi u velikom broju država, ponajviše u Europi i Južnoj Americi. Blagdan Velike Gospe svečano će se obilježiti u Oštarijama. Oštarska crkva posvećena Blaženoj Djevici Mariji od Čudesa u srednjem je vijeku svakako bila jedno od poznatijih Gospinih svetišta na tlu Hrvatske.

Mnoštvo vjernika ogulinskog kraja i ove godine hidočastit će u Oštarijima i moliti se za zdravlje. Večeras u 18 sati počinje večernja misa u Svetištu Gospe od Čudesa koju će predvoditi preč. Mario Gerić, rektor Sjemeništa u Rijeci, a pjevati će članovi zbora Sv. Jurja- Zagorje. U nedjelju u Oštarijama sveta misa počinje u 17 sati, a podjela bolesničkog pomazanja biti će na misi u 18 sati koju će predvoditi mons. dr. Ivan Devčić, nadbiskup i metropolita riječki.
Pročitano 881 puta