Petak, 12 Srpanj 2019

Rastu dugovi bolnica prema veledrogerijama. Kakvo je stanje u ogulinskoj bolnici?

Napisao/la 
Hrvatska udruga poslodavaca - Koordinacija veledrogerija, na tiskovnoj konferenciji u petak, je najavila da će zbog dospjelog duga bolnica prema veledrogerijama, koji je dosegao krajem lipnja 2,6 milijardi kuna, započeti selektivnu obustavu isporuke lijekova i medicinskih proizvoda. Dug bolnica svakog se mjeseca povećava za 150 milijuna kuna, zbog čega će, budući da ih Vlada ignorira, službeni dopis poslati i Europskoj komisiji. Naglasili su da ne postoji nijedna bolnica koja plaća svoje obveze u zakonskom roku od 60 dana, a kako bi osigurali redovnu opskrbu bolnica lijekovima zadužili su se za dodatnih milijardu kuna.

Predviđa se da će dug bolnica do kraja godine dosegnuti 3,6 milijardi kuna s prosječnim rokom plaćanja od 590 dana. Predstavnici Koordinacije veledrogerija naveli su da pet bolnica ima rokove plaćanja iznad 800 dana, a njih tri čak iznad tisuću dana.

Mi smo se zapitali kakvo je stanje po ovom pitanju u ogulinskoj Općoj bolnici i bolnici branitelja Domovinskog rata, pa smo ravnatelju bolnice dr. Zorku uputili nekoliko pitanja.

Naime, zanima nas slijedeće:
1. Koliki je iznos duga ogulinske bolnice prema veledrogerijama?
2. Plaća li ogulinska bolnica svoje obaveze prema dobavljačima u zakonskim rokovima, te ukoliko ne s kolikim zakašnjenjem to čini?
3. Postoji li realna opasnost da se i naša, ogulinska bolnica nađe na popisu hrvatskih bolnica protiv kojih su veledrogerije najavile tužbe?
4. Ima li u ogulinskoj bolnici dovoljno lijekova za potrebe pacijenata?

Nadamo se skorom odgovoru ravnatelja bolnice, a o njemu ćemo vas pravovremeno izvijestiti.
Pročitano 528 puta