Ponedjeljak, 22 Srpanj 2019

Cvijeće i svijeće za Ivicu Cindrića - Pivu

Napisao 
Na današnji dan, 22. srpnja, pred 28 godina, u 5 sati ujutro počeo je prvi minobacački napad na Josipdol. Pobunjeni Srbi iz Plaškog, minobacačkim su granatama napali Ispostavu ogulinske  policijske postaje, koja je tada bila smještena u hotelu Josipdol. Napad su odbile postrojbe MUP-a pod zapovjedništvom Jose Turkovića, zapovjednika tadašnje postrojbe specijalne policije iz Ogulina, te pripadnici ZNG-a bataljuna Klek pod zapovjedništvom Mike Kolića. U obrani tih prostora bila su angažirana tri voda temeljne policije, specijalna policija, lovci, Zbor narodne garde i dio mještana. Ukupno, oko 170 ljudi. Oko podneva u sukob se uključila i JNA.

Jedna granata upućena sa slunjskog poligona usmrtila je našeg sugrađanina, Ivicu Cindrića Pivu, prvu žrtvu Domovinskog rata na našem području.  Srpske snage su odbačene i crta razgraničenja, postavljena tada, zadržala se od sve do kolovoza 1995. godine, kada je nestala u vihoru Oluje.

U znak sjećanja na ovu obljetnicu, izaslanstvo Grada Ogulina je u ponedjeljak posjetilo njegovo posljednje počivalište i odalo mu počast. Položući cvijeće, gradonačelnik Dalibor Domitrović je naglasio kako se žrtve Domovinskog rata neće i ne smiju zaboraviti, a svijeće su zapalili i njegov zamjenik Daniel Vukelja, te predsjednik Gradskog vijeća Marinko Herman.
Pročitano 750 puta