Utorak, 25 Lipanj 2019

Danas obilježavamo Dan državnosti

Napisao/la 
Danas se u Hrvatskoj obilježava Dan državnosti. 28. je ovo obljetnica od proglašenja državne neovisnosti i suverenosti, u spomen na 25. lipnja 1991. godine kada je Hrvatski sabor donio povijesnu odluku o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih republika tadašnje SFRJ.

Povijesnoj odluci Hrvatskoga sabora o pokretanju postupka razdruživanja od ostalih jugoslavenskih republika prethodila je takva odluka građana Republike Hrvatske iskazana na referendumu održanom 19. svibnja 1991. godine.
Do 2001. godine Dan državnosti se obilježavao 30. svibnja, u spomen na konstituiranje prvog višestranačkog Sabora 1990. godine, a od 2001. godine slavi se 25. lipnja na dan kada je Hrvatski sabor 1991. donio Ustavnu odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske.

Od sljedeće godine Dan državnosti bi se ponovno mogao obilježavati 30. svibnja, kako se slavio prvih deset godina od uspostave višestranačkog Sabora. Tu mogućnost najavio je premijer Andrej Plenković tumačeći kako je taj dan više prihvaćen i omiljen među hrvatskim građanima. Da se Hrvatska proglašava samostalnom i suverenom državom objavio je 25. lipnja 1991. prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman u govoru koji su putem radija i televizije pratili milijuni građana.

Povodom Dana državnosti, čestitku svim građankama i građanima uputili su gradonačelnik Dalibor Domitrović i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ogulina Marinko Herman.
U čestitci stoji:

"Obilježavajući 25. lipnja, Dan državnosti Republike Hrvatske, s ponosom se prisjećamo odluke Hrvatskoga sabora kojom je Hrvatska preuzela punu ustavnu vlast, kao izraz slobodne volje hrvatskoga naroda.
U prigodi tog blagdana, svim građanima Grada Ogulina čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske."

Prigodnu čestitku uputili su i župan Karlovače županije Damir Jelić, te predsjednik Župnijske skupštine Ivan Vučić:

"25. lipnja slavimo i obilježavamo Dan državnosti Republike Hrvatske. S ponosom i pijetetom se prisjećamo svih poginulih za domovinu Hrvatsku, odajući im dužno poštovanje i trajnu zahvalnost za njihovu žrtvu.
U ime Karlovačke županije svim stanovnicima Karlovačke županije, čestitamo Dan državnosti Republike Hrvatske."

Čestitarima i čestitkama se pridružuje i naša radijska ekipa.
Pročitano 617 puta