Subota, 22 Lipanj 2019

Danas slavimo Dan antifašističke borbe

Napisao/la 
Iako ne za dio naše radijske ekipe, za mnoge je danas neradni dan. Name, 22. lipnja u Hrvatskoj se obilježava Dan antifašističke borbe.

Sudjelovanjem u antifašističkom pokretu Hrvatska se uvrstila na stranu pobjednika u Drugom svjetskom ratu. Zakonom Republike Hrvatske o blagdanima iz 1991. dan je proglašen državnim praznikom čime je službeno izražena povezanost Hrvatske ne samo s pobjedničkom koalicijom 1941.-1945., nego i s dostignućima Europe i svijeta na tekovinama pobjede nad fašizmom.

Podsjećamo, invazija Sila osovine na Sovjetski Savez 22. lipnja poslužila je kao iskra za formiranje prve partizanske jedinice u Hrvatskoj, u šumi blizu Siska. Ta jedinica, sastavljena uglavnom od Hrvata, koju su vodili Vladimir Janjić - Capo i Marijan Cvetković, sabotirala je važnu željezničku prugu u blizini, što je prvi čin oružanog otpora u Hrvatskoj.

Svečano obilježavanje Dana antifašističke borbe održat će se danas u šumi Brezovici, kraj Siska, u organizaciji Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske.
Pročitano 624 puta