Nedjelja, 16 Lipanj 2019

Devetero maturanata proslavilo svoju 62. godišnjicu mature

Napisao/la 
Već 10. godinu za redom okupila se generacija učenika koji su maturirali 56./57. godine. Devetero vitalnih, nasmijanih i za zabavu uvijek spremnih maturanata našli su se pred zgradom svoje škole, sada OŠ Ivane Brlić- Mažuranić, a tadašnje Gimnazije. Bez obzira na njihove pozne godine, osjećaju se odlično. Svjesni su prolaznosti života i činjenice da ih je, nažalost, na proslavama svake godine sve manje. Upravo je to jedan od razloga zašto se poput mlađih maturanata ne okupljaju svakih pet godina. Ova ekipa ima zajednički stav- družimo se svake godine, a u tome nas spriječiti mogu samo najopasniji suborci.

Njihova generacija brojila je čak oko 85 gimnazijalaca raspoređenih u tri razreda. Ravnatelj škole bio je Otto Alliger, a razrednici Franjica Rastić, Vera Škorjanec i Olga Bišćan.
Od njih devet, svega ih nekoliko živi u Ogulinu i okolici. Međutim, njima kilometri, pa čak ni granice, nisu predstavljali problem da i 62. godišnjicu maturu proslave u gradu gdje su stvorili, kako kažu, najljepše uspomene. Cijelo vrijeme pretresali su anegdote iz školskih dana, prisjećali se strogih ali pravednih profesora kojima se i danas dive te svojih prijatelja iz razreda. Ovi ljudi, tada učenici, poslije akademski građani, obožavali su školu. Zagrljeni tvrde da su tada stečena prijateljstva neraskidiva. Zajedno su prolazili dobro i zlo, a to čine i danas.

Kažu da od proslave do proslave godišnjice mature, ne gube vrijeme. Redovito se čuju, dopisuju elektroničkom poštom ili pismima, šalju si fotografije, razmjenjuju viceve, lijepe tekstove i stihove, a glavna vodilja i današnjeg dana bio im je stih Enesa Kiševića: - Neka nas i dalje zemlja hrani jer još nije došlo vrijeme da mi zemlju hranimo. 

Obzirom da su neki ove godine već imali isplanirane obaveze pa se, nažalost, nisu mogli odazvati, iskreno se nadamo da će se iduće godine ovi divni ljudi okupiti u većem broju. 

S lijeva na desno na fotografiji se nalaze: Petar Petrušić, Marta Ivošević, Verica Messesnel, Lazo Gvozden, Milan Rebić, Olgica Bijelić, Drago Grdić, Marija Vukelić i Vladimir Trbović.


Pročitano 1490 puta