Srijeda, 22 Svibanj 2019

U Zavičajnom muzeju sinoć o ogulinskom zelju

Napisao/la 
Znate li da je 70-ih godina prošlog stoljeća prva glavica kiselog zelja završila u vakumiranom pakiranju zahvaljujući ideji dvojice Ogulinaca?! Jedna je to od zanimljivih crtica koje su se mogle čuti na sinoćnjem predavanju pod nazivom "Ogulinski kupus - tradicija i budućnost". Predavanje je u Zavičajnom muzeju Ogulin održao Marinko Sabljak, predsjednik Udruge proizvođača i prerađivača ogulinskog kupusa, a upriličeno je povodom obilježavanja Međunarodnog dana muzeja.

Podsjećamo, zadana tema ovogodišnje manifestacije na međunarodnoj razini bila je „Muzeji kao središta kulture: budućnost tradicije“, pošto su upravo muzeji ti koji prepoznaju vrijednost tradicije, čuvaju i brinu o materijalnoj i nematerijalnoj baštini i prenose tradiciju u budućnost.

Jedna od najpoznatijih tradicijskih vrijednosti i svojevrstan identifikator ogulinskog kraja svakako je ogulinsko zelje, odnosno kupus.
Marinko Sabljak sinoć je, tako, vratio publiku u 60-te godine prošlog stoljeća kada se zelje u značajnijoj mjeri počinje uzgajati na našem području.
Kako je kupus kao poljoprivredna kultura utjecao na razvitak ogulinskog kraja, kakav je današnji status ogulinskog kupusa, te koje su mogućnosti njegova daljnjeg promoviranja, proizvodnje i zaštite neke su od tema o kojima se više moglo poslušati sinoć.

Svaki posjetitelj sa predavanja je otišao kući noseći nekoliko sadnica autohtone sorte zelja "Ogulinac". Sadnice im je poklonio i uručio upravo Marinko Sabljak.
Pročitano 569 puta