Srijeda, 19 Lipanj 2019

U Ogulinu svečano puštena u pogon punionica električnih vozila

Napisao/la 
Grad Ogulin bogatiji je za punionicu za električna vozila. Radi se o prvoj punionici ove vrste koja je proizvedena u Hrvatskoj, a u srijedu je upriličena svečanost njenog puštanja u pogon. Inače, ova punionica je proizvod tri hrvatska partnera i jednog suradnika iz Slovenije. Svečanom puštanju u pogon nazočili su predstavnici gradske vlasti predovođeni gradonačelnikom Daliborom Domitrovićem, direktori i ravnatelji gradskih tvrtki i ustanova, te predstavnici tvrtki koje su punionicu proizvele.
Čast da otvore prvu punionicu u našem gradu pripala je gradonačelniku Domitroviću, te Toniju Tvrtkoviću, predstavniku Zadruge za etično financiranje. Ovom prigodom je gradonačelnik istakao:



Riječi zahvale gradonačelnik je uputio tvrtkama koje su zaslužne za proizvodnju ove punionice, ali i svima ostalima koji su sudjelovali u postavljanju i montaži punionice u Ogulinu. Dalibor Domitrović izrazio je nadu da će i građani prepoznati ovaj novitet i razmisliti o kupovini električnih vozila.

Punionica, osim što je posebna po tome što je prva takva napravljena u Republici Hrvatskoj, također ima značajke koje još nisu viđene na globalnom tržištu punionica. Ne radi se samo o punionici za električne automobile, već i za sva ostala električna vozila tj. bicikle, romobile, invalidska kolica i sl..
Kako se punionicom građani mogu u praksi služiti, bilo je pitanje na koje smo odgovor dobili od Tea Bunte, direktora slovenske tvrtke Implera zadužene za programiranje aplikacija za punionice:



Punionica se nalazi u samom centru grada, na parkiralištu iza kafića Stari grad, a može ju koristiti svatko 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu. Kako doznajemo postavljanje punionice koštalo je 104.249,40 kuna, od čega trošak same punionice iznosi 43.362,50 kn, a ostatak iznosa se odnosi na građevinske radove, električni priključak i projektnu dokumentaciju.
Postavljanje punionice je prijavljeno za sufinanciranje Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i u tijeku je evaluacija projekta pa će dio iznosa, ako projekt bude prihvaćen, biti refundiran gradu Ogulinu od strane spomenutog fonda. Na punionici će se do daljnjega sva vozila moći besplatno puniti.
Pročitano 804 puta