Ispiši ovu stranicu
Ponedjeljak, 27 Svibanj 2019

Hrvatska izabrala svoje zastupnike za EU parlament

Napisao/la 
Hrvatska je treći put na izborima odabrala svoje zastupnike u Europskom parlamentu. Temeljem glasova birača HDZ je osvojio 4 mandata, kao i SDP. Na trećem mjestu su Suverenisti s jednim mandatom, a potom slijedi iznenađenje izbora - lista Mislava Kolakušića, također s jednim mandatom. Po jedan mandat osvojili su Živi zid te Amsterdamska koalicija. Za zastupnike u Europskom parlamentu izabrani su Karlo Ressler, Dubravka Šuica, Tomislav Sokol i Željana Zovko iz HDZ-a, Biljana Borzan, Tonino Picula, Predrag Fred Matić i Romana Jerković iz SDP-a, nositeljica liste Suverenista Ruža Tomašić, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida te Valter Flego iz Amsterdamske koalicije.  Povećala se izlaznost u odnosu na prošle europske izbore održane u našoj zemlji. Na birališta je izašlo 29,85% birača.

HDZ je na ovim izborima osvojio najviše glasova u 11 većih gradskih središta, no u četiri najveća hrvatska grada Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku te još četiri grada pobjedu je odnio SDP, dok je Pulu "osvojila" Amsterdamska koalicija, a Čakovec HNS-Liberalni demokrati. Brojni analitičari i komentatori složni su u mišljenju da ovi rezultati predstavljaju veliki udarac za HDZ.

Na ogulinskom području pobjedu je odnjela HDZ-ova lista sa 1068 glasova, dok je SDP osvojio 779 glasova birača. Na 3. mjestu našao se SDSS sa 206 osvojenih glasova birača. U Ogulinu je glasovalo tek nešto više od 28% birača.

Na području Karlovačke županije izborima je pristupilo 30,87% birača. HDZ je osvojio 10.111, SDP-u je pripalo 5.744, a na 3. mjestu našla se lista Hrvatskih suverenista, predvođena Ružom Tomašić, sa osvojenih 2.921 glasova birača.
Pročitano 678 puta